Bosanska tastatura u Word-u i Outlook-u

Uvod

Prije tri godine sam objavio članak “Bosanska QWERTY tastatura“, tj. virtualna QWERTY tastatura uz pomoć koje se mogu ubacivati i naši afrikati. Međutim, u drugom dijelu članka sam već naveo da je potrebno za određene programe posebno naštelovati kombinacije tipki pošto programi imaju svoje definicije. Znači program neki može imati u sebi definisano CTRL+ALT+Z nešto kao ići korak unazad, dok mi želimo da ubacimo slovo “ž”.

U sljedećem ću opisati kako ovo učiniti u Word-u i Outlook-u, verzija 2010 (isto kao i za 2007), oboje programi koji su dio paketa Office. U wordu će ispasti ovo relativno jednostavno izvesti, ma da trebaš znati gdje da gledaš. Outlook izgleda uopšte nema ove opcije, ali ću ipak prezentirati jedno rješenje.

Napomena: ovo je opis za Word i Outlook verzija 2010! Također obratite pažnju da koristim Englesku verziju. Ali bez obzira na to, princip ostaje isti.

Word 2010

U Word-u se mijenjanje ovih kombinacija može naći putem File >Options.

a

 

 

Zatim kod Customize Ribbon pritisnuti na Customize…

b

 

U novom prozoru će se prikazati sve definirane komande u Word-u. Tu je potrebno sljedeće komande podesiti i kombinacije tipki izbrisati (ili definisati nove) koji se preklapaju sa našim slovima:

  • View Tab > DocSplit (Alt+Ctrl+S)
  • Home Tab > FormattingPane (Alt+Ctrl+Shift+S)
  • References Tab > InsertEndnoteNow (Alt+Ctrl+D)
  • Commands Not in the Ribbon > GoBack (Alt+Ctrl+Z)
  • Common Symbols > Copyright (Alt+Ctrl+C)

1 2 3 4 5

Outlook 2010

Za Outlook je malo drugačija situacija. Naime, tu nepostoji opcija za podešavanje akcija kao što je to moguće u Word-u (barem, ja nisam mogao naći, tj. nije na istom mjestu kao u Word-u). Ovo sam uspio riješiti na sljedeći način.

Komande i kombinacije tipki za izvršavanje istih se čuva u takozvanim šablonima (engl. Template). One se nalaze na Windows 7 na sljedećoj lokaciji:

C:\Users\<vaše korisničko ime>\AppData\Roaming\Microsoft\Templates

Datoteke o kojima se za Word radi je Normal.dotm. Za Outlook je ovo NormalEmail.dotm. Kada se ove tipke podese u Wordu, moguće je jednostavno kopirati datoteku Normal.dotm (za Word) preko NormalEmail.dotm. Sa tim je se kod mene riješio problem. Napomena: pametno je kopirati prvo obe datoteke prije prepisivanja ako se šta pobrka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *